Pittiggekruid!

Programma September

Wat was de zomer warm en vrolijk.  Zo warm dat mijn tuin elke middag aan het zuchten was wanneer de zon  hoog  op 12 uur stond.  De bomen en planten  fluisterden  zacht in mijn oor, ijzig en kil het woord dat de meeste  van ons niet willen horen. Het nieuws vertelt het ons, de klimaat verandering  die  overal in de wereld  hitte en overstromingen veroorzaakt .  Nu zingen de vogels in mijn tuin vals en zijn het  gras en mijn appelboom  aan het vechten om  de regen die te laat komt. Gelukkig zie ik ook vrolijke mensen. Op de fiets, wandelend, op het terras en kinderen al spelend op het strand. Soms lijkt het wel buitenland,  een sfeer  van  loomheid  en niets doen. Een boek en praten over alledaagse  dingen. Zo ook gelukkig over de klimaatverandering.  Dus…….tijd voor Pittiggekruid ,  de culturele activiteiten van de Omhelzing. Ook hier gaan we verandering in brengen. Het zal niet altijd meer  plaatst vinden op zondag.  Dit omdat wij graag live muziek willen programmeren en afhankelijk zijn van het gemeentebeleid met betrekking tot  geluidsoverlast. In september gaan we middagen /avonden op het gebied van literatuur, film, de vrede (vredesweek ) en een activiteit voor een goed doel organiseren.  Zie hieronder het programma.

Zondag 9 september

Je ziet hem al wandelend over de straat in Kostverloren met zijn hoed op. Ontspannen en iedereen vriendelijk groetend. Zijn naam is Rudo Walker en hij is dichter. Deze stadjer  presenteert een nieuwe dichtbundel, getiteld  “Onder ogen van de Oude Grijze”.

Met deze gedichten kijkt Walker in de buik en ook over grenzen van stad en provincie; over de hoofden van de Groningers vele werelden in: deuren van Europa, minotaurus in klei, het tweed jasje, een vergrijsde kroniek, het bewindvoerders huis, op de Europlantage e.a. Hij doet dat min of meer onder beschuttende ogen van de Martinitoren.

Rudo Walker (Paramaribo 1942) kwam in 1966 naar Nederland. Hij woont al met al vanaf 1970 in het Noorden des lands. Sinds 2000 in de stad Groningen. In 2015 verscheen zijn debuutbundel  “Een dag in Paramaribo e.a. Portretten”.

Naast deze sympathieke dichter speelt de  band: Blues Juice en zoals altijd huisdichter/ spokenword artiest en organisator: Charles Goudsmit!

En… natuurlijk een heerlijke Indonesische maaltijd € 12,50 p.p.  incl. koffie of thee met spekkoek.
Aanvang:  15.00 uur tot 20.00 uur

Zondag 16 september

Thema van de Vredesweek 2018: Generaties voor vrede!

Door de generaties heen, in wat voor situatie dan ook, staan steeds weer mensen op voor vrede. Het thema van de Vredesweek is dit jaar dan ook Generaties voor vrede. Oud en jong kunnen veel aan elkaar hebben op weg naar een vreedzame wereld.

Vrede kun je leren
Oudere generaties delen hun verhalen met jongeren, zodat die van hun ervaring kunnen leren. Jongere generaties halen inspiratie uit bijzondere rolmodellen – binnen hun familie of in de wereldgeschiedenis. In Amerika bijvoorbeeld staan dit jaar jongeren massaal op tegen wapengeweld. En het waren jongeren die een nieuwe zwengel gaven aan de strijd om kernwapens de wereld uit te krijgen. Een wens die hun ouders vaak al hadden. Wat hieruit blijkt? Vrede kun je leren, van elkaar. Het is ook een keuze: niet terugslaan, maar samen verdergaan.

Impact van oorlog
Door de komst van vluchtelingen zien we opnieuw dat vrede niet vanzelfsprekend is. Oorlogsherinneringen en -trauma’s worden vaak van ouder op kind doorgegeven. Luister naar die verhalen, deel ze, tijdens de Vredesweek, en daarna. Ook de verhalen van mensen die nog steeds midden in conflict of oorlog leven. Mensen die zich, ondanks het geweld om hen heen, blijven inzetten voor vrede. Met vallen en opstaan. Verhalen verbinden het verleden met het heden en ook mensen onderling.

Met muziek , poëzie, verhalen en gezamenlijk eten, aanvang: 15.00 uur tot 20.00 uur

Zondag 23 september

De Omhelzing, Pittiggekruid , vertoont  “Do the Right Thing“ van Spike Lee naar aanleiding van zijn nieuwe film:  “BlacKkKlansman”.  

Do the Right Thing

Verhaal
Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, het is de warmste dag van het jaar. In deze voornamelijk zwarte wijk, runt Sal, een Italiaanse immigrant, met zijn zonen Pino en Vito al jaren een succesvolle pizzeria. Pino is echter een racist en een herrieschopper. Hij ergert er zich bijvoorbeeld voortdurend aan dat zijn vader de plaatselijke dronkaard Da Mayor zijn dagelijkse dollar gunt voor het schoonvegen van het trottoir. Als echter de heetgebakerde rebel Bugging Out Sal dwingt om portretten van zwarte sterren op te hangen, barst de bom

Spike Lee is een Amerikaanse regisseur, producent, schrijver en acteur. Na zijn – ook in Nederland uitgebrachte – eindexamenfilm Joe’s Bedstuy Barber Shop: We Cut Heads (1983) – regisseerde hij meer dan vijftig speelfilms, documentaires, korte films en videoclips. De sociaal bewogen films van Lee leiden niet zelden tot controverse; de regisseur neemt geen blad voor de mond: kwesties als racisme, etnische spanningen, de (dubieuze) rol van de media en de Amerikaanse bende- en drugsoorlogen zijn enkele van de thema’s in Lee’s werk.

Entree € 5,- incl. koffie/thee met spekkoek, aanvang 15.00 uur

Vrijdag 28 september

Benefietavond  voor de slachtoffers van de  aardbeving in Lombok.

Zie : https://www.gofundme.com/indonesian-red-cross-lombok-appeal

Muziek, Dichters en eten, vanaf 18.00 uur